Ταξίδια στη γλώσσα της Ψυχής και των Συμβόλων

Olympia MeTerra HelleNica

Σε ένα σύγχρονο υπερεκλογικευμένο κόσμο, όπου στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές ψυχολογίας απουσιάζει ακόμη και ο βασικός ορισμός της ίδιας της Ψυχής, είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε το μίτο της ψυχοθεραπείας και της ψυχικής υγείας πίσω στο ελληνικό παρελθόν και τις ρίζες κάθε επιστήμης: τη φιλοσοφία, μέσω της οποίας γεννήθηκε πολύ αργότερα η επιστήμη της ψυχολογίας. Χρήσιμες σε αυτή την επιστροφή είναι και οι σωζόμενες πληροφορίες σχετικά με τα αρχαία ελληνικά Ασκληπιεία, όπου παράλληλα με τις άλλες πρακτικές τους χρησιμοποιούσαν το Θέατρο ως μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας κάθαρσης και λύτρωσης της Ψυχής. Ακόμη δε περισσότερο η κατανόηση του ρόλου της ίδιας μυθολογίας μας, η οποία παραμένει το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η πανανθρώπινη συλλογική συνείδηση, αποτελεί βασικό συντελεστή της ουσιαστικής κατάκτησης εσωτερικής ισορροπίας και ίασης.

Οι σαμάνικες πρακτικές, όπως και οι θρησκείες των λαών της γης, η φιλοσοφία, η μεταφυσική, μα και η ψυχανάλυση, στηρίζονται στους αιώνιους κόσμους της ψυχής και του πνεύματος, που με τη μορφή αρχετύπων  παραμένουν διαχρονικά ολοζώντανοι στις διαστάσεις του μύθου. Η γλώσσα της Ψυχής είναι ακριβώς αυτές οι εικόνες και τα σύμβολα που συνηθίσαμε να συναντάμε στους μύθους και η ενεργή ενασχόληση με τα περιεχόμενα αυτά, μπορεί να αποτελέσει ένα γόνιμο δρόμο αυτογνωσίας, αλλά και ψυχικής ίασης. Ειδικά σε περιπτώσεις ύπαρξης ψυχικών τραυμάτων ή διαφόρων μορφών κατάθλιψης, μια άμεση προσέγγιση του εσωτερικού μας κόσμου, μέσα από οράματα και πνευματικά ταξίδια, είναι ικανή να προσφέρει ένα νέο τρόπο αντίληψης των καταστάσεων και των αιτιών τους. Είναι ικανή να μας διδάξει εμπειρικά, να μας μεταμορφώσει και να μας καθοδηγήσει τελικά προς τη λύτρωση.

Στο βιβλίο μου “γιαγιά σαΜάνα”, που αποτελείται από δύο μέρη, περιγράφεται αυτή ακριβώς η ζωντανή διαδικασία αλληλεπίδρασης με τα συμβολικά δεδομένα του ψυχικού μας κόσμου, αλλά και τη βαθύτερη κατανόηση τους διαμέσου της αποκωδικοποίησής. Στο πρώτο μέρος, που είναι κυρίως αφηγηματικό, γινόμαστε συνοδοιπόροι και μάρτυρες στις περιπέτειες μιας σύγχρονης ηρωίδας, που με την καθοδήγηση της σαμάνας γιαγιάς ταξιδεύει στις διαστάσεις της Ψυχής για να πάρει απαντήσεις στις υπαρξιακές της αγωνίες και να θεραπευτεί. Την παρακολουθούμε να ακολουθεί με τόλμη και αποφασιστικότητα το δρόμο που άνοιξε το ψυχικό της τραύμα, να καταδύεται στο χρονοχώρο, να μπαίνει σε περιπέτειες, να αντιμετωπίζει τα εσώτερα σκοτάδια της και να βρίσκει τελικά τη λύτρωση.

Στο δεύτερο μέρος, πέρα από την θεωρητική προσέγγιση τέτοιων, σαμάνικης φύσης, διαδικασιών και την ιστορική τους σύνδεση με τις θρησκείες και τις εναλλακτικές μεθόδους ίασης, προσφέρονται αποσυμβολισμοί των αρχετύπων που εμφανίζονται στο πρώτο μέρος, ώστε η εσώτερη μύηση που συντελέστηκε να μετατραπεί σταδιακά σε Γνώση.

Γιαγιά ΣαΜάνα

Με την εμπλοκή μας στα όσα διαδραματίζονται στο μυθικό κόσμο της ψυχής περνάμε ένα είδος κάθαρσης, ενώ παράλληλα μας φανερώνεται η μεγάλη αλήθεια πίσω από τα ατομικά δράματα. Καθώς μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να χρησιμοποιούμε σοφά τις πληροφορίες που αναδύονται, βρίσκουμε και ενεργοποιούμε τον εσωτερικό δάσκαλο και θεραπευτή μας. Κατανοούμε τις αιτίες πίσω από τις ατομικές τραγωδίες και τις θεραπεύουμε στη ρίζα τους. Παράλληλα μαθαίνουμε να εφαρμόζουμε μόνοι μας την Τέχνη του αποσυμβολισμού, ώστε να χαρτογραφήσουμε και να κατανοήσουμε το δικό μας εσωτερικό κόσμο.

Στόχος του έργου τούτου, είναι να θυμίσει, πως η πραγματική λύση και η ουσιαστική ίαση βρίσκεται πάντα εντός μας και πως όταν έχουμε πάρει την απόφαση να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη της ζωής και της υγείας μας, άσχετα από τις όποιες οδυνηρές εμπειρίες μας έχουν σημαδέψει, μεταμορφώνουμε τον ίδιο μας τον Εαυτό, ανακτούμε τη δύναμη μας και κερδίζουμε εμπειρικά την επίγνωση πως όλοι και όλα είναι συνδεμένα σε ένα και μοναδικό σύνολο.

Η μέθοδος είναι μεν πανάρχαια, ωστόσο η «γιαγιά σαΜάνα» αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση της αλήθειας, καθώς παντρεύει αρμονικά την αναλυτική, λογική, νοητική κατανόηση με τη σφαιρική, συμβολική, ψυχική αντίληψη, προσφέροντας έτσι μια νέα οπτική στην αυτογνωσία, την αυτοθεραπεία και την ίαση.

Ο αναγνώστης, ειδικά αν συνηχεί με κάποια από τα θέματα της ηρωίδας, είναι πολύ πιθανό να βιώσει μια ανάλογη θεραπευτική κάθαρση και λύτρωση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ταξιδέψει σ’ αυτή τη μοντέρνα εκδοχή αρχαίας τραγωδίας και θα έχει λάβει την πληροφορία πως και ο ίδιος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του θέματα και να κατακτήσει ένα νέο επίπεδο ύπαρξης με ανάλογο τρόπο. 

Αυτή τη μέθοδο θα διδαχτούμε και θα εφαρμόσουμε στο πρώτο κύκλο 9 εκπομπών που ξεκινούν την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 με την ονομασία “Θεραπευτικές Μυθιστορίες”. Θα χαρώ να συνοδεύσω και να καθοδηγήσω τους τολμηρούς χρονοταξιδιώτες, που θέλουν διακαώς να ακολουθήσουν τη θεραπευτική διαδρομή, να μετουσιώσουν πεποιθήσεις και τραύματα, να κατακτήσουν τη λύτρωση και εντέλει να μεταμορφωθούν βιώνοντας τη βέλτιστη μορφή του Εαυτού τους!

6 σκέψεις για το “Ταξίδια στη γλώσσα της Ψυχής και των Συμβόλων”

  1. Με την Βασιλική βρήκα την ίαση και δώρα μέσα από το όμορφο ταξίδι. Μαζί της ανακάλυψα βαθειά μέρη μου πολύ καλά κρυμμένα. Με την εμπιστοσύνη μου στην Βασιλική και με την άπειρη προστασία και καθοδήγηση της στο ταξίδι αυτό, κατανόησα πως ήταν και είναι αναγκαίο για τον κάθε ένα μας που θέλει να πάρει κομμάτια του που τον περιμένουν μια ολόκληρη ζωή να ενωθούν με εξυγίανση μαζί του. Και έτσι έγινε. Τα ευχαριστώ θα είναι πάντα γραμμένα μέσα στον χρόνο που με την αγάπη της γιαγιάς Σαμάνας μου χάρισε με την ζεστή της αγκαλιά την μέγιστη θεραπεία.

  2. Ευχαριστώ πολύ Βαρβάρα μου για την κατάθεση αυτή. Νιώθω ευγνώμων για την εμπιστοσύνη, τόσο προς εμένα, όσο και στο να αφεθείτε σε τούτο τον Ιερό δρόμο Ίασης που ξεδιπλώνεται μεσα απο τις Θεραπευτκές Μυθιστορίες και τα ταξίδια στη χώρα της Ψυχής. Είναι μια απόφαση θάρρους και γενναιότητς που σας ανταμείβει με τα δώρα της πληρότηας και της πορείας προς τη Βέλτιστη μορφή του Εαυτού σας. Το γεγονός πως μου επιτρέπεται να γίνομαι μάρτυρας της εμπειρίας σας και συνάμα οδηγός σας με γεμίζει με ιερότητα και νιώθω ακόμη περισσότερο πως είμαι στο δρόμο εκπλήρωσης της δικής μου αποστολής.

  3. Βασιλική Δημούλα

    Μετά από έξι συνεδρίες αγαπημένη και μοναδική Βίκυ μου(μας) το Ταξίδια στον κόσμο της Ψυχής και των Συμβόλων γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό …… το πνεύμα δύναμης το ζώο δύναμης ….το ιερό μου δέντρο…..όλη η φύση …. όλο το σύμπαν πάλλεται για την ανάταξη της ψυχής μου και την αυτοϊαση μου …… και ΌΛΑ αυτά με την μοναδική δική σου καθοδήγηση …… σ ευχαριστώ για άλλη μια φορά ….Ευγνώμων

  4. Βίκυ μου, τα ταξίδια που μου χάρισες στο βάθος της ψυχής μου είναι μοναδικά !! Είσαι μια ζεστή φωτεινή παρουσία στον κόσμο μας !!! Ευχαριστώ πολύ!!!!

    1. Ελπίδα μου, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την εκτίμηση! Είναι χαρά μου να προσφέρω και να βρίσκομαι στην υπηρεσία των συνανθρώπων μου, ειδικά όταν κινούνται από κίνητρα αυτοβελτίωσης και δίψας για κατάκτηση ΕΑΥΤΟΥ! Έχεις ην αγάπη μου! <3

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της φιλικότητας προς τον χρήστη. Συμφωνείτε χρησιμοποιώντας περαιτέρω τον ιστότοπο.

LinkedIn
Share
Follow by Email
RSS